Utseende hos babianer


Det som är mest utmärkande hos babianerna är deras långa näsa, som påminner lite om en lång hundnos.

Babianerna har satta och kraftiga kroppar. Hannarna är betydligt större än honorna och de har en tjock mantel över skuldrorna. Några hanar kan vara av dubbla storleken jämfört med honorna.

Hanar Honor
Kroppslängd 70-115 cm 45-85 cm
Vikt 20-45 kg 12-25 kg

Deras extremiteter (armar och ben) är starka och ganska korta. Anpassningen till ett liv på marken har lett till att de går med hela fotsulan och handflatan mot marken, och de använder både ben och armar när de tar sig fram.

Babianerna ger ett kraftfullt intryck, inte minst på grund av de kraftiga tänderna som ofta blottas, särskilt de långa, spetsiga hörntänderna. Huvudet är brett, och den långa nosen har stora kindpåsar. Ögonen är små, med stora, utskjutande ögonbryn.

Sittvalkarna är välutvecklade och extra stora hos hannarna. Valkar är en bra specialisering för djur, som sover i träd. Svansen är lång (40-80 cm) men inte yvig. När babianerna går, håller de svansen på ett karakteristiskt sätt, som ett omvänt U.

Pälsen är tät och grov, och varierar i färg (gulbrun, brun, svartbrun, silverfärgad och olivgrön) beroende på kön och art. Den avlånga nosen saknar päls och är mörk hos alla arter utom mantelbabianen som har en rosa nos. Även babinens stjärt saknar hår. Honor som är brunstiga får ofta en större, mer svullen och rödaktig stjärt.

Ung babian


Kommentarer

Länk till den här kommentaren 2023-10-02 11:23:28, av David Attenborough

Tack så mycket för informationen! Nu kan jag mycket mer om mer babianer!

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar

Babianer.se - För dig som vill lära dig mer om babianer